O tak,
każdy lubi przychodzić na imprezy pełne jedzenia. Nie każdy lubi je
przygotowywać. Pamiętacie "domówki" do lat 90.? Gospodyni niemal nigdy
nie siadała, bo to donosiła sałatki, to wędliny, a to akurat czas na
ciepłe danie. Zmywała, podawała, robiła kawę i tak w kółko. Na szczęście
to już za nami :)
Nadeszła era finger food (najgorszy zwrot jakiego można używać w Polsce) czyli po prostu jedzenia na jeden kęs. Takiego po którego porcję sięga się bez talerzyków i widelców, bez babrania się (choć warto na stole zainstalować serwetki). Najważniejszą zasadą takiego menu to różnorodność - słodkie, słone, pikantne, mięsne i warzywne. Warto małymi karteczkami opisać, co gdzie leży, a wolne miejsce na stole uzupełnić gotowymi przekąskami jak orzeszki, oliwki, może nawet chipsy (jeśli lubicie, bo ja raczej średnio), serami, sosami czy owocami.
Zebrałam ze swojego bloga wszystkie przepisy, które nadają się na imprezowe przekąski. Czasem gdy wejdziecie w przepis zobaczycie solidną porcję - nie przejmujcie się, zróbcie ją w wersji mini, a sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom wszystkie robią się super szybko, wystarczy odpowiednio zaplanować pracę.
Nadeszła era finger food (najgorszy zwrot jakiego można używać w Polsce) czyli po prostu jedzenia na jeden kęs. Takiego po którego porcję sięga się bez talerzyków i widelców, bez babrania się (choć warto na stole zainstalować serwetki). Najważniejszą zasadą takiego menu to różnorodność - słodkie, słone, pikantne, mięsne i warzywne. Warto małymi karteczkami opisać, co gdzie leży, a wolne miejsce na stole uzupełnić gotowymi przekąskami jak orzeszki, oliwki, może nawet chipsy (jeśli lubicie, bo ja raczej średnio), serami, sosami czy owocami.
Zebrałam ze swojego bloga wszystkie przepisy, które nadają się na imprezowe przekąski. Czasem gdy wejdziecie w przepis zobaczycie solidną porcję - nie przejmujcie się, zróbcie ją w wersji mini, a sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom wszystkie robią się super szybko, wystarczy odpowiednio zaplanować pracę.
1. Pasty, pasty, pasty
Nic nie kojarzy się bardziej z domówkami niż... kanapki! I szkoda z nich zrezygnować, Poza tradycyjnymi misternie ułożonymi kanapeczkami z wędliną, łososiem, twarożkiem czy serem warto pomyśleć o pastach i smarowidłach. Takich, które smakują wszystkim. Ja proponuję trzy: pasta jajeczna, mięsna pasta z kurczaka i masło orzechowe.
Jajeczne smarowidło
Masło orzechowe
Mięsne smarowidło
2. Grzanki z warzywami
Choć zazwyczaj podaje się je na ciepło to równie dobrze smakują na zimno. Podpieczone pieczywo z soczystymi warzywami, intensywnie przyprawione. Idealnie pasują do tego grzanki z pomidorami czy z bakłażanem. Oczywiście w wersji mini.
Bruschetta z pomidorami, po polsku
Nic nie kojarzy się bardziej z domówkami niż... kanapki! I szkoda z nich zrezygnować, Poza tradycyjnymi misternie ułożonymi kanapeczkami z wędliną, łososiem, twarożkiem czy serem warto pomyśleć o pastach i smarowidłach. Takich, które smakują wszystkim. Ja proponuję trzy: pasta jajeczna, mięsna pasta z kurczaka i masło orzechowe.
Jajeczne smarowidło
Masło orzechowe
Mięsne smarowidło
2. Grzanki z warzywami
Choć zazwyczaj podaje się je na ciepło to równie dobrze smakują na zimno. Podpieczone pieczywo z soczystymi warzywami, intensywnie przyprawione. Idealnie pasują do tego grzanki z pomidorami czy z bakłażanem. Oczywiście w wersji mini.
Bruschetta z pomidorami, po polsku
3. Małe, ale pożywne.
O tak, warto na stole położyć też coś co będzie bardziej sycące. Dzięki temu nawet największe łakomczuchy choć na chwilę odejdą od stołu. W tej roli świetnie sprawdzają się wegetariańskie placuszki-śmieciuszki, bo można je zrobić praktycznie ze wszystkiego.
Placuszki-śmieciuszki
4. Słodko-zdrowo
Trzeba myśleć o wszystkich gościach. Wśród nich mogą znaleźć się wielbiciele zdrowego żywienia. To dla nich przygotujcie słodkie batoniki musli, które robi się bez cukru, bez mąki, bez jajek. Żeby łatwo się je jadło, wystarczy uformować je w małe kuleczki. Akurat, żeby w tajemnicy złapać taką słodką kulkę między sambą a tangiem :)
O tak, warto na stole położyć też coś co będzie bardziej sycące. Dzięki temu nawet największe łakomczuchy choć na chwilę odejdą od stołu. W tej roli świetnie sprawdzają się wegetariańskie placuszki-śmieciuszki, bo można je zrobić praktycznie ze wszystkiego.
Placuszki-śmieciuszki
4. Słodko-zdrowo
Trzeba myśleć o wszystkich gościach. Wśród nich mogą znaleźć się wielbiciele zdrowego żywienia. To dla nich przygotujcie słodkie batoniki musli, które robi się bez cukru, bez mąki, bez jajek. Żeby łatwo się je jadło, wystarczy uformować je w małe kuleczki. Akurat, żeby w tajemnicy złapać taką słodką kulkę między sambą a tangiem :)
5. Mini-tarty
Najlepiej na francuskim cieście, bo najłatwiej je kupić i przygotować. Jako wnętrze sprawdzą się różnorodne warzywa, przede wszystkim brokuły, por, cebula, kalafior. Smakują świetnie na zimno i na ciepło. Jeśli macie tylko dużą formę, można tartę pokroić po upieczeniu na mniejsze kawałki :)
Tarta grzechu warta
6. Sushi
Ups, to dość kontrowersyjna propozycja. Stali czytelnicy wiedzą jednak, że przygotowuję sushi, którego spróbuje każdy. Co ważne kosztuje grosze, w przeciwieństwie do zamawianych zestawów z dostawą. Na pewno jednak zaskoczy wielu gości i będzie ciekawą odskocznią od kanapek :)
Sushi za grosze, którego spróbuje każdy
Najlepiej na francuskim cieście, bo najłatwiej je kupić i przygotować. Jako wnętrze sprawdzą się różnorodne warzywa, przede wszystkim brokuły, por, cebula, kalafior. Smakują świetnie na zimno i na ciepło. Jeśli macie tylko dużą formę, można tartę pokroić po upieczeniu na mniejsze kawałki :)
Tarta grzechu warta
6. Sushi
Ups, to dość kontrowersyjna propozycja. Stali czytelnicy wiedzą jednak, że przygotowuję sushi, którego spróbuje każdy. Co ważne kosztuje grosze, w przeciwieństwie do zamawianych zestawów z dostawą. Na pewno jednak zaskoczy wielu gości i będzie ciekawą odskocznią od kanapek :)
Sushi za grosze, którego spróbuje każdy
7. Na słodko w ostatniej chwili
O tak, zdecydowanie nie ma szybszej słodkiej przekąski. No chyba, że podzielicie na kostki czekoladę ;) Ziemniaczki, czyli po warszawsku bajaderki zrobiłam ostatnio w 10 minut (bez chłodzenia). Przed imprezą jak znalazł :)
Ziemniaczki - najszybsza słodka przekąska
8. Nadziewane pieczarki
Uwielbiam je, robią się szybko, a znikają ze stołu w tempie ekspresowym. Można je nadziewać właściwie wszystkim. U mnie trafiły tam pokrojone pomidorki z cebulą i mozarella. Kto jednak powiedział, że nie może tam być pokrojonej szynki z serem? Wszystko zalezy od Was i Waszej lodówki.
Na jeden kęs: nadziewane pieczarki
Uwielbiam je, robią się szybko, a znikają ze stołu w tempie ekspresowym. Można je nadziewać właściwie wszystkim. U mnie trafiły tam pokrojone pomidorki z cebulą i mozarella. Kto jednak powiedział, że nie może tam być pokrojonej szynki z serem? Wszystko zalezy od Was i Waszej lodówki.
Na jeden kęs: nadziewane pieczarki
9. Coś dla mięsożerców
Nie można zapominać o tych, którzy bez mięsa nie zaczynają posiłku. To dla nich warto przygotować mięsne kulki, które możecie nadziać na wykałaczkę i uniknąć brudzenia rąk. Pieką się tylko chwilę, w środku przemycamy szpinak (choć można z niego zrezygnować), a do alkoholu będą jak znalazł.
Finger food - indyk ze szpinakiem zatapiany w sosach
Nie można zapominać o tych, którzy bez mięsa nie zaczynają posiłku. To dla nich warto przygotować mięsne kulki, które możecie nadziać na wykałaczkę i uniknąć brudzenia rąk. Pieką się tylko chwilę, w środku przemycamy szpinak (choć można z niego zrezygnować), a do alkoholu będą jak znalazł.
Finger food - indyk ze szpinakiem zatapiany w sosach
10. Zapiekany ser
To najbardziej czasochłonna przekąska, bo w przeciwieństwie do innych, trzeba jej pilnować. Dowolny ser (najlepiej sprawdza się camembert) kroimy w mniejsze porcje, panierujemy i podsmażamy na patelni. Wbrew pozorom możecie go podawać na zimno, bo wciąż będzie świetnie smakował. Byle wcześniej nie wypłynął na patelnie ;)
Za(ser)wuj pyszną przekąskę
Bawcie się dobrze i nie zamęczajcie przed Sylwestrem! Co komu po gospodyni, która pada na pyszczek?
To najbardziej czasochłonna przekąska, bo w przeciwieństwie do innych, trzeba jej pilnować. Dowolny ser (najlepiej sprawdza się camembert) kroimy w mniejsze porcje, panierujemy i podsmażamy na patelni. Wbrew pozorom możecie go podawać na zimno, bo wciąż będzie świetnie smakował. Byle wcześniej nie wypłynął na patelnie ;)
Za(ser)wuj pyszną przekąskę
Bawcie się dobrze i nie zamęczajcie przed Sylwestrem! Co komu po gospodyni, która pada na pyszczek?
Super propozycje, często znajduję się w takiej sytuacji, że goście mnie zaskakują, a ja nie mam ich czym poczęstować :)
OdpowiedzUsuńU mnie jako przekąski zawsze sprawdza się sushi :). Sushi należy do moich ulubionych przystawek na zimno. W domu często przyrządzam je przy pomocy specjalnego zestawu do sushi https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi w skład którego wchodzą też różne naczynia do serwowania tejże potrawy. Odpowiednio podane sushi wygląda jeszcze bardziej zachęcająco i apetycznie.
OdpowiedzUsuń32 yr old Administrative Assistant IV Aarika Waddup, hailing from Vanier enjoys watching movies like "Sea Hawk, The" and Hunting. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Batmobile. dodatkowy odczyt
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńImprezy okolicznościowe Lubin to miejsce, gdzie imprezy okolicznościowe nabierają wyjątkowego smaku! Fantastyczna oprawa, kreatywne rozwiązania i profesjonalna obsługa sprawiają, że każde wydarzenie staje się niepowtarzalne.
OdpowiedzUsuń