Schabowy
to naczelne danie chyba każdego polskiego domu. Nigdy nie brakowało go
też u mnie, ale ile można jeść to samo. Początkowo zamieniłam schab na
filety z kurczaka. Potem próbowałam różnych panierek aż natrafiłam na
tą, najlepszą, idealną, po prostu pyszną w swojej prostocie!
Nie wiem
jak to danie ma się do Chin, ale właśnie w chińskiej knajpie jadłam je
najczęściej. W menu nazwali to "kurczak w cieście sezamowym", nie
rozumiem dlaczego piszą, że jest w cieście skoro jest po prostu w
sezamie. Jednak nie ma co się zastanawiać, trzeba jeść ;)
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka (ok. 150 g)
- 30 g sezamu
- jajko
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka myję i kroje ja mniejsze części - ok. 6 kawałków. Przygotowuję dwie miski - w jednej rozbełtuję jajko z przyprawami (swoją drogą ciekawe jak Wy nazywacie tą czynność), do drugiej nasypuję sezam. Na patelni rozgrzewam olej. Mięso moczę najpierw w jajku, później w sezamie i smażę na patelni. Ważne, żeby robić to na małym ogniu, inaczej sezam się zrumieni a kurczak będzie surowy.
A jeszcze lepiej jeśli mamy
przykrywkę do patelni - przykrycie przyśpieszy proces smażenia mięsa a
nie będzie wpływać na sezam. Co chwilę przewracam każdy kawałek na drugą
stronę. Wszystko jest gotowe, kiedy przez sezam będzie przebijać białe
mięso, a same ziarna zaczną być złociste.
Podaję z ryżem lub ziemniakami i dowolnym, ulubionym sosem. Najbardziej pasują wszystkie azjatyckie (słodko-kwaśne, słodki sos chilli, chilli-lemon itd.) oraz te na bazie majonezu i jogurtu.
Dodatkowo małe kawałki nadziane na wykałaczkę idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę typu "finger food".
Podaję z ryżem lub ziemniakami i dowolnym, ulubionym sosem. Najbardziej pasują wszystkie azjatyckie (słodko-kwaśne, słodki sos chilli, chilli-lemon itd.) oraz te na bazie majonezu i jogurtu.
Dodatkowo małe kawałki nadziane na wykałaczkę idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę typu "finger food".
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz