Sezonowa rozkosz na talerzu - pancakes!


Czy jest coś bardziej amerykańskiego niż puszyste, grube naleśniki zwane pancakes? Chyba tylko hamburger mógłby konkurować z nimi o to miano. Tradycyjnie je się je z masłem i syropem klonowym, ale mi najbardziej smakują z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi - malinami, truskawkami, jagodami. Zimowa wersja mogłaby być podawana z prażonymi jabłkami (jak do szarlotki) i cynamonem. Póki co jest jednak tak gorąco, że trudno mi myśleć o zimnych grudniowych wieczorach.Takie mini naleśniki idealnie sprawdzają się zarówno jako obiad jak i deser. Można je podawać w letni dzień na tarasie albo konsumować w ukryciu zanim inni zaczną nam podjadać. Można odgrzewać je na drugi dzień albo jak ja, jeść na zimno. Są cudowne!

Choć Ameryka Północna to jeden z nielicznych kontynentów, których jeszcze nie odwiedziłam to czuję, że wróciłabym stamtąd 2 rozmiary większa. Tylko dzięki pancakes'om ;) 

SKŁADNIKI:
(ok. 40 sztuk mini pancakes)
- 3/4 szklanki mleka 
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

sos jagodowy:
- 2 łyżeczki cukru
- pół cytryny
- 200 g jagód 

bita śmietana:
- 50 ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki poza mąką mieszam trzepaczką w misce. Gdy stworzą jednolitą masę dodaję przesianą mąkę. Mieszanka musi być dosyć gęsta, ale powinna spływać z łyżki. Na rozgrzaną, ale suchą patelnię teflonową wlewam ciasto łyżką - jedna łyżka stołowa masy to jeden mini pancakes. Na jednej, dużej patelni mieści mi się zazwyczaj ok. 5-6 naleśników. 

Kiedy się zarumienią, obracam je na drugą stronę. Potem odkładam na talerz do wystygnięcia (ja wolę jeść je na zimno, ale na ciepło są równie dobre). W czasie smażenia pancakes'ów zajmuję się też sosem jagodowym. Wszystkie jagódki wsypuję do małego rondelka, dodaję cukier, wlewam szklankę wody i wyciskam sok z połówki cytryny. Gotuję na małym ogniu, aż jagody puszczą sok i smak, a sos zgęstnieje. 

Zostaje już tylko kwestia bitej śmietany. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem za pomocą miksera. Gdy powstanie sztywna masa, wkładam ją do lodówki na ok. 15 minut. Na talerze wyciskam ją za pomocą rękawa cukierniczego. Na talerz wylewam sos jagodowy, układam naleśniki na sobie, ozdabiam jagodami i bitą śmietaną. Można także polać sosem czekoladowym (takim jak do lodów i deserów) i posypać cukrem pudrem. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne