Brzydki, a dobry obiad za 3 złote


Brzydkie, a dobre... nic lepiej nie opisuje tej potrawy. Uwielbialiśmy ją z moim bratem jako dzieci, na wielu domowych posiadówkach ratowała poranną sytuację, gdy lodówki świeciły pustkami. Jest daniem absolutnie awaryjnym, super szybkim i pozwala wykorzystać makaron, którego zbyt dużo ugotowałam poprzedniego dnia. Na oko licząc składniki nie powinno wyjść więcej niż 3 złote.

Od razu mówię, jednych to połączenie obrzydza, innych zachwyca. Spróbujcie. Ciekawa jestem czy w Waszych domach robiło się kiedykolwiek coś takiego? Oto on. Makaron z jajkiem.

SKŁADNIKI: 
- 200 g ugotowanego makaronu
- 2 jajka
- łyżka masła
- przyprawy: sól, czosnek, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli mam surowy makaron to gotuję go według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron został z poprzedniego dnia nie ma żadnego problemu. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Ugotowany makaron (kształt totalnie dowolny, łącznie z nitkami) wrzucam na tłuszcz i chwilę podgrzewam. Po minucie ściągam patelnię z kuchenki, wbijam jajka, przyprawiam i mieszam wszystko razem. Dopiero teraz odstawiam patelnię z powrotem na kuchenkę - inaczej jajka zetną się zaraz po wbiciu, a to zepsułoby cały efekt. Gdy pod makaronem z powrotem robi się ciepło, zaczynam intensywnie mieszać. Cały czas, żeby nie zrobił się jeden wielki makaronowy omlet. Kiedy jajka się zetną, obiad jest gotowy.

Pozostaje tylko spróbować.
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne