Gotowanie
bywa czasochłonne i skomplikowane. Czasem wymaga cierpliwości i wielu
prób. Na szczęście te same próby podejmowały już nasze mamy, babcie i
inni ludzie. Dzięki temu niektóre rzeczy przychodzą dużo łatwiej, trzeba
tylko znać odpowiednie sztuczki. Czasem zastanawiam się o ilu
ułatwieniach jeszcze nie wiem? Pewnie jest ich mnóstwo.
Dzisiaj zebrałam
pierwszą dziesiątkę - najważniejszych i najczęściej przeze mnie
używanych. Może stworzę kolejną porcję - muszę tylko zacząć się skupiać
nad tym tematem w kuchni. Co robię, żeby gotowanie było łatwiejsze? A co
Wy robicie? Część
sztuczek jest Wam pewnie znana, może nawet wszystkie. Są proste, czasem
oczywiste, ale jeśli chociaż jedna Wam się przyda to będę zadowolona :)
1. Szybsze gotowanie ziemniaków - zamierzasz zrobić purée lub podać ziemniaki tłuczone? Po obraniu pokój je w drobną kosteczkę lub nawet w nieregularne, ale małe kawałeczki. Dzięki temu ziemniaki ugotują się dużo szybciej i łatwiej zrobisz z nich jednolitą masę.
1. Szybsze gotowanie ziemniaków - zamierzasz zrobić purée lub podać ziemniaki tłuczone? Po obraniu pokój je w drobną kosteczkę lub nawet w nieregularne, ale małe kawałeczki. Dzięki temu ziemniaki ugotują się dużo szybciej i łatwiej zrobisz z nich jednolitą masę.
2. Pulchna jajecznica - wolisz
pulchną i "mokrą" jajecznicę od suchej i mocno wysmażonej? Wbij jajka
do miski, wymieszaj je i dopiero wlej na patelnie. Cały czas mieszaj, a
kiedy zacznie się ścinać dodaj łyżkę mleka i mieszaj dalej aż przestanie
być surowa. Chociaż trzeba poświęcić takiej jajecznicy więcej uwagi to
efekt jest tego warty.
3. Krojone pomidory
- potrzebujesz pomidorów w plasterkach? Większość ludzi kroi pomidora
trzymając go gałązką do góry. Spróbuj pokroić go inaczej - tak by
gałązka była skierowana w bok. Dzięki temu z pomidora wypłynie mniej
wody, a plasterki będą bardziej zwarte i łatwiej je podasz czy
nałożysz.
4. Starta skórka z cytrusów - chcesz użyć startej skórki z limonki lub cytryny, ale przykleja się do tarki? Posmaruj powierzchnię tarki odrobiną oliwy lub oleju, a starte skórki przestaną przywierać.
4. Starta skórka z cytrusów - chcesz użyć startej skórki z limonki lub cytryny, ale przykleja się do tarki? Posmaruj powierzchnię tarki odrobiną oliwy lub oleju, a starte skórki przestaną przywierać.
5. Mycie przypalonego garnka
- zagapiłaś/eś się i garnek przypalił się w środku? Wsyp do niego pół
szklanki soli albo kilka łyżek sody oczyszczonej. Zalej szklanką wody i
zagotuj wszystko razem. Spalenizna zejdzie dużo łatwiej.
6. Rozmrażanie - wyciągasz coś do rozmrożenia w ostatniej chwili? Zalej rozpakowaną mrożonkę (także rybę lub mięso) gazowaną wodą mineralną. Nie rozmrozi się natychmiast, ale woda przyśpieszy proces.
6. Rozmrażanie - wyciągasz coś do rozmrożenia w ostatniej chwili? Zalej rozpakowaną mrożonkę (także rybę lub mięso) gazowaną wodą mineralną. Nie rozmrozi się natychmiast, ale woda przyśpieszy proces.
7. Szybsze przygotowywanie ciast - Często
robisz podobne ciasta np. babeczki lub ciasto kruche? Nie przygotowuj
go za każdym razem osobno. Zrób wcześniej gotowe mieszanki, do których
trzeba dodać tylko jajka i mleko, schowaj w szafce a oszczędzisz czas i
unikniesz bałaganu. Więcej o tej metodzie pisałam na blogu w poście Oszczędzanie czasu i mniej sprzątania przy pieczeniu.
8. Przejrzyste kostki lodu - Zamrażasz
wodę w kostkarkach a lód nie jest przeźroczysty? Następnym razem użyj
wody mineralnej lub przegotowanej. Kostki przestaną być matowe i mętne.
9. Krojenie sera - denerwuje Cię krojenie sera nożem? Często takie plasterki są "zmiażdżone" albo poszarpane, dlatego można kupić specjalną krajalkę (jak to się nazywa?) do sera albo użyć zwykłej obieraczki do warzyw. Plasterki będą odpowiednio grube i przestaną się rozrywać. Niestety szerokość plasterków zależy od wielkości obieraczki i jest to jedyny minus tej metody.
9. Krojenie sera - denerwuje Cię krojenie sera nożem? Często takie plasterki są "zmiażdżone" albo poszarpane, dlatego można kupić specjalną krajalkę (jak to się nazywa?) do sera albo użyć zwykłej obieraczki do warzyw. Plasterki będą odpowiednio grube i przestaną się rozrywać. Niestety szerokość plasterków zależy od wielkości obieraczki i jest to jedyny minus tej metody.
10. Szybkie obieranie czosnku - Nie
chcesz skubać rękami ząbków czosnku, które potrafią być utrapieniem?
Wrzuć ząbki z łupinkami do miseczki, przykryj talerzykiem i energicznie
potrząsaj przez kilkanaście sekund. Łupinki odejdą od czosnku, a Ty masz
święty spokój.
Miłego łatwego gotowania! Jeśli znasz inne ciekawe sztuczki podziel się nimi w komentarzu! :)
Miłego łatwego gotowania! Jeśli znasz inne ciekawe sztuczki podziel się nimi w komentarzu! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz