Sztuczki kuchenne - moje ulubione


Gotowanie bywa czasochłonne i skomplikowane. Czasem wymaga cierpliwości i wielu prób. Na szczęście te same próby podejmowały już nasze mamy, babcie i inni ludzie. Dzięki temu niektóre rzeczy przychodzą dużo łatwiej, trzeba tylko znać odpowiednie sztuczki. Czasem zastanawiam się o ilu ułatwieniach jeszcze nie wiem? Pewnie jest ich mnóstwo. 

Dzisiaj zebrałam pierwszą dziesiątkę - najważniejszych i najczęściej przeze mnie używanych. Może stworzę kolejną porcję - muszę tylko zacząć się skupiać nad tym tematem w kuchni. Co robię, żeby gotowanie było łatwiejsze? A co Wy robicie? Część sztuczek jest Wam pewnie znana, może nawet wszystkie. Są proste, czasem oczywiste, ale jeśli chociaż jedna Wam się przyda to będę zadowolona :)

1. Szybsze gotowanie ziemniaków - zamierzasz zrobić purée lub podać ziemniaki tłuczone? Po obraniu pokój je w drobną kosteczkę lub nawet w nieregularne, ale małe kawałeczki. Dzięki temu ziemniaki ugotują się dużo szybciej i łatwiej zrobisz z nich jednolitą masę. 
2. Pulchna jajecznica - wolisz pulchną i "mokrą" jajecznicę od suchej i mocno wysmażonej? Wbij jajka do miski, wymieszaj je i dopiero wlej na patelnie. Cały czas mieszaj, a kiedy zacznie się ścinać dodaj łyżkę mleka i mieszaj dalej aż przestanie być surowa. Chociaż trzeba poświęcić takiej jajecznicy więcej uwagi to efekt jest tego warty.  
3. Krojone pomidory - potrzebujesz pomidorów w plasterkach? Większość ludzi kroi pomidora trzymając go gałązką do góry. Spróbuj pokroić go inaczej - tak by gałązka była skierowana w bok. Dzięki temu z pomidora wypłynie mniej wody, a plasterki będą bardziej zwarte i łatwiej je podasz czy nałożysz.
4. Starta skórka z cytrusów - chcesz użyć startej skórki z limonki lub cytryny, ale przykleja się do tarki? Posmaruj powierzchnię tarki odrobiną oliwy lub oleju, a starte skórki przestaną przywierać.
5. Mycie przypalonego garnka - zagapiłaś/eś się i garnek przypalił się w środku?  Wsyp do niego pół szklanki soli albo kilka łyżek sody oczyszczonej. Zalej szklanką wody i zagotuj wszystko razem. Spalenizna zejdzie dużo łatwiej.
6. Rozmrażanie - wyciągasz coś do rozmrożenia w ostatniej chwili? Zalej rozpakowaną mrożonkę (także rybę lub mięso) gazowaną wodą mineralną. Nie rozmrozi się natychmiast, ale woda przyśpieszy proces. 
7. Szybsze przygotowywanie ciast - Często robisz podobne ciasta np. babeczki lub ciasto kruche? Nie przygotowuj go za każdym razem osobno. Zrób wcześniej gotowe mieszanki, do których trzeba dodać tylko jajka i mleko, schowaj w szafce a oszczędzisz czas i unikniesz bałaganu. Więcej o tej metodzie pisałam na blogu w poście Oszczędzanie czasu i mniej sprzątania przy pieczeniu.
8. Przejrzyste kostki lodu - Zamrażasz wodę w kostkarkach a lód nie jest przeźroczysty? Następnym razem użyj wody mineralnej lub przegotowanej. Kostki przestaną być matowe i mętne.
9. Krojenie sera - denerwuje Cię krojenie sera nożem? Często takie plasterki są "zmiażdżone" albo poszarpane, dlatego można kupić specjalną krajalkę (jak to się nazywa?) do sera albo użyć zwykłej obieraczki do warzyw. Plasterki będą odpowiednio grube i przestaną się rozrywać. Niestety szerokość plasterków zależy od wielkości obieraczki i jest to jedyny minus tej metody. 
10. Szybkie obieranie czosnku - Nie chcesz skubać rękami ząbków czosnku, które potrafią być utrapieniem? Wrzuć ząbki z łupinkami do miseczki, przykryj talerzykiem i energicznie potrząsaj przez kilkanaście sekund. Łupinki odejdą od czosnku, a Ty masz święty spokój. 

Miłego łatwego gotowania! Jeśli znasz inne ciekawe sztuczki podziel się nimi w komentarzu! :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne