Daj się skus-kusić!

Nie lubię zimy. Naprawdę. To znaczy mogę znieść jeszcze taką, która obecnie gości w Krakowie. Puszysty, suchy śnieg, temperatura niewiele poniżej zera. Nie zmienia to jednak faktu, że jest znienawidzoną przeze mnie porą roku. Zdecydowanie wolę ciepłe miejsca i zamierzam Was tam przenieść. Bez biletów, odprawy bagażowej i kilku godzin lotu. Będzie pyszne jedzenie, przyjemna temperatura, węże i henna. Bo tak właśnie wygląda Maroko.

Całkiem nieźle czuję się we wszystkich arabskich krajach. Pasuje mi to co jedzą, lubię leniwe podejście do obowiązków i obfitość kolorów dookoła. Tak właśnie trafiłam do Marakeszu. Sercem miasta jest ogromny bazar, który w ciągu dnia wypełniony jest rzemieślnikami i turystami. Kiedy tylko zapada zmrok, w cudowny sposób zamienia się w ogromną restaurację na wolnym powietrzu.

Trwa to dosłownie minutę i wciąż nie wiem jak to możliwe, że Pan który przed chwilą handlował lampami teraz podaje mi kuskus. Pyszny kuskus! Tak właśnie poznałam tę potrawę. Pasuje do niej wszystko, jest prosta, tania i przypomina mi ciepłe dni spędzone w Marakeszu. Świetnie sprawdza się zarówno na zimno jak i na ciepło, na obiad w domu i do pudełka na przerwę w pracy. Spróbujcie, nie pożałujecie!
 
SKŁADNIKI: 
- 150 g kaszy kuskus
- 2-3 papryki świeże (najlepiej w różnych kolorach)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- pół średniej cebuli

PRZYGOTOWANIE: 
Kuskus gotuję według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażam cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dorzucam kukurydzę i fasolę czerwoną (w opcji jednogarnkowej ugotowany kuskus trzeba wyciągnąć z garnka na trochę, a w późniejszych instrukcjach zrezygnować z patelni) Można to spokojnie zrobić bez tłuszczu, wtedy też jest pysznie. 
Na koniec kroję paprykę w kostkę i wrzucam na patelnię. Smażę aż zmięknie, wtedy wszystko razem przekładam do garnka z odcedzonym kuskusem. Nie trzeba nic więcej, żadnych przypraw, tłuszczu, nadzwyczajnych składników. Jeśli brakuje Wam kolorów możecie dodać jeszcze dowolne, ulubione zioła - od bazylii, przez oregano po natkę pietruszki.

Prosto, arabsko, smacznie!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne