Najlepszy pomysł na szparagi!


Oto jest maj i sezon szparagowy w pełni. To zaskakujące, że ich smak poznałam dopiero rok temu. Są znane w niemieckiej, włoskiej czy holenderskiej kuchni a teraz zdobywają także polskie stoły. Gdybym miała powiedzieć jak smakują szparagi to porównałabym je do czegoś pomiędzy przepysznym brokułem, kalafiorem, ale w bardziej kremowej wersji. 

Ciekawe jak Wy określilibyście ten smak. Wiem też, że cena może odstraszać, (8-10zł za pęczek zielonych i 6-8 zł białych) to całkiem sporo. Na szczęście taki pęczek wystarczył mi, żeby przygotować dwa szparagowe dania - dzisiejszy makaron i sałatkę, na którą przepis już niedługo. Jeśli nigdy nie jedliście tego warzywa to najlepszy czas, żeby spróbować zanim zniknie na kolejny rok. 

W dzisiejszym przepisie proponuję makaron spaghetti z zielonymi szparagami i jogurtowo-kalafiorowym sosem. To chyba niezbyt popularne połączenie, ale zapewniam, że naprawdę pyszne! Mięsożercy mogą bez obaw dorzucić odrobinę kurczaka, świetnie się skomponuje. 

SKŁADNIKI:
porcja dla dwóch osób
- 6 zielonych szparagów  
- ok. 100 g jogurtu naturalnego
- mały kalafior albo pół główki większego (może być także mrożony)
- 150 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
- łyżka masła 
- przyprawy: pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
Przy tej potrawie sporo jest gotowania. W osolonej wodzie gotuję więc kalafiora, w drugim garnku makaron według instrukcji na opakowaniu, a w trzecim szparagi. Do tych ostatnich używam wysokiego garnka z osoloną wodą i przykrywką. Szparagi powinny stać pionowo, ale w ostateczności można je gotować także na leżąco. 

Potrzebują zaledwie 7-10 minut we wrzątku, żeby zmięknąć. Dlatego na bieżąco kontroluje ich twardość widelcem. Nie chcemy przecież, żeby się rozgotowały. Gotowe odcedzam i kroję na kawałki - ok 1,5 cm długości. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim kawałki szparagów z czosnkiem. W tym czasie ugotowanego kalafiora miksuję (najlepiej to zrobić blenderem) z jogurtem. 

Gdy osiągnę gładki krem przelewam całość na patelnię. Dodaję pieprz i wszystko razem zostawiam na patelni przez około 5 minut, żeby smaki mogły się połączyć. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaję pół szklanki wody. Na koniec wystarczy polać makaron sosem i zjeść ze smakiem.  
 
Trzeba tylko uważać komu się podaje, bo szparagi to afrodyzjak ;)  



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne