Lubię
przekąski, które można zjeść za jednym zamachem i to bez talerzyków czy
sztućców. Jedzenie "na jeden kęs" czyli tzw. finger food (jak ja nie
lubię używania obcych nazw!) szturmem zdobywa imprezowe stoły całego
świata. U mnie dziś bardzo polska wersja takiej przekąski. Zrobiłam na
próbę, a zniknęły ze stołu w kilka minut. Dobrze, że sama spróbowałam
wcześniej ;)
SKŁADNIKI:
- 200-300 g pieczarek (najlepiej dużych)
- jeden pomidor
- jedna mała cebula
- mozarella mini - bazylia, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieram i delikatnie odrywam nóżki. Zazwyczaj wykorzystuję je do jakiegoś innego dania, ale jeśli żadnego nie planujecie możecie skroić je do farszu (tylko podsmażone!). Kapelusze układam do góry nogami na patelni i podsmażam przez kilka minut, aż puszczą wodę i zaczną zmieniać kolor.
SKŁADNIKI:
- 200-300 g pieczarek (najlepiej dużych)
- jeden pomidor
- jedna mała cebula
- mozarella mini - bazylia, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieram i delikatnie odrywam nóżki. Zazwyczaj wykorzystuję je do jakiegoś innego dania, ale jeśli żadnego nie planujecie możecie skroić je do farszu (tylko podsmażone!). Kapelusze układam do góry nogami na patelni i podsmażam przez kilka minut, aż puszczą wodę i zaczną zmieniać kolor.
Odlewam z patelni wodę i obracam kapelusze by przez chwilę
smażyły się także z drugiej strony. W tym czasie przygotowuję farsz.
Pomidora i cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Przyprawiam bazylią,
solą i pieprzem. Każdą kulkę z mozarelli kroję na pół. Do kapelusza
wsypuję trochę farszu, na górę daję mozarellę.
Voila! Przekąska gotowa. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Sami zdecydujcie co Wam bardziej pasuje.
Voila! Przekąska gotowa. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Sami zdecydujcie co Wam bardziej pasuje.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz