Lubię
w leniwy dzień ugotować sobie jajka na twardo i wykorzystać je na
śniadanie. Kroję w plasterki i kładę na kanapki albo zamieniam w jajeczne smarowidło.
Tym razem zrobiłam do nich sos, trochę chrzanowy, trochę majonezowy.
Moim zdaniem smakuje idealnie. Lekko ostry sos i łagodny smak jajek
świetnie się równoważą. Święta to także taki powolny czas. Może więc
spróbujecie je przygotować z tej okazji?
Albo w inny, niedzielny
poranek. Przy okazji przetestowałam foremki do jajek, które kupiłam w
Tchibo. Działają super, nadają wesołe kształty ugotowanym jajkom (do
wyboru serduszko, piłka, zajączek i muszelka). Trzeba tylko używać jak
najmniejszych jajek, wtedy wychodzą dużo lepiej. Ja trochę za późno
przeczytałam instrukcję i pyszczek zajączka nie odbił się zbyt dobrze,
ale ogólnie jestem bardzo zadowolona.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu (można odchudzić używając łyżki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego)
- 2 łyżeczki chrzanu
- przyprawy: czosnek, pieprz, czerwona papryka słodka
- plasterek szynki
PRZYGOTOWANIE:
- 2 łyżki majonezu (można odchudzić używając łyżki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego)
- 2 łyżeczki chrzanu
- przyprawy: czosnek, pieprz, czerwona papryka słodka
- plasterek szynki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka
gotuję na twardo. Majonez mieszam z chrzanem i przyprawami. Odstawiam
przynajmniej na 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Jajka obieram i
kroję na połówki. Plasterek szynki roluję i kładę na talerzyku. Na nim
opieram jajka, dokładam sos i zbieram ślinę ze stołu ;)
Smacznego!
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz