Objedliście
się w święta? Zazdroszczę! :) Ja nie, zamiast posiłku za posiłkiem
musiałam chorować, a świąteczne przysmaki zaledwie dzióbać. Dlatego
nadrabiam teraz ten weekendowy brak apetytu. Gorzej, że wszyscy dookoła
najedzeni i na takie obiady nie ma zapotrzebowania. Liczę jednak na to,
że jeszcze do mnie wrócą na kolanach jak tylko zapomną o świętach! Takie
roladki jak dzisiaj serwuję to bardzo wygodny obiad, za farsz może
posłużyć wszystko.
Celowo nie podaję dokładnych proporcji, bo to od Was
zależy ile składników wrzucicie do mięsa. Możecie z jakiegoś
zrezygnować, możecie coś dołożyć. Pełna dowolność. W dodatku smakuje
dobrze z ziemniakami, frytkami, a nawet tylko z sałatą. Ja jednak
zazwyczaj podaję je z ryżem, bo moim zdaniem najlepiej się komponuje
właśnie z tym dodatkiem.
SKŁADNIKI:
- 1 filet z piersi kurczaka
- świeża papryka
- rzodkiewka
- 2 plasterki dowolnej wędliny
- plasterek sera żółtego
- kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
- łyżka masła
- przyprawy: czosnek, papryka czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Masło musi zupełnie miękkie. Dodaję do niego przyprawy i robię taką maślaną pastę. Teraz rozbijam filet tak jak na kotlety i smaruję mięso wcześniej przygotowanym masłem. Bardzo dokładnie, bo moim zdaniem właśnie ten etap nadaje mu soczystości. Trzeba jeszcze przygotować farsz. Paprykę i rzodkiewkę kroję w drobne paseczki, kukurydzę odsączam i mieszam wszystkie składniki. Z powrotem rozkładam mięso na desce, na filety kładę plasterki wędliny, sera żółtego i wysypuję farsz.
SKŁADNIKI:
- 1 filet z piersi kurczaka
- świeża papryka
- rzodkiewka
- 2 plasterki dowolnej wędliny
- plasterek sera żółtego
- kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
- łyżka masła
- przyprawy: czosnek, papryka czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Masło musi zupełnie miękkie. Dodaję do niego przyprawy i robię taką maślaną pastę. Teraz rozbijam filet tak jak na kotlety i smaruję mięso wcześniej przygotowanym masłem. Bardzo dokładnie, bo moim zdaniem właśnie ten etap nadaje mu soczystości. Trzeba jeszcze przygotować farsz. Paprykę i rzodkiewkę kroję w drobne paseczki, kukurydzę odsączam i mieszam wszystkie składniki. Z powrotem rozkładam mięso na desce, na filety kładę plasterki wędliny, sera żółtego i wysypuję farsz.
Zawijam kotlety w
jednej gruby wałek i smażę pod przykryciem na patelni. Ważne, żeby
mięso na początku położyć na patelni miejscem, w którym kończy się
roladka (jak je nazwać?) do dołu. Inaczej ta końcówka kurczaka zacznie
odstawać i wałek przestanie istnieć, bo się rozwinie ;) Jeśli jesteście
mniej wprawni możecie wbić wykałaczki, żeby cała konstrukcja się
trzymała. Kiedy już dół się przysmaży zaczynam co kilka minut obracać
roladkę na patelni.
Kiedy mięso jest gotowe kroję roladę na grube plastry i rozkładam na talerzach. Świetnie smakuje też z ulubionym sosem :)
Smacznego!
Kiedy mięso jest gotowe kroję roladę na grube plastry i rozkładam na talerzach. Świetnie smakuje też z ulubionym sosem :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz