Wstążki idealne do wszystkiego


Macie czasem ochotę spróbować czegoś totalnie nowego? Czegoś co raczej nie mogło się udać? Ja uwielbiam. Zwłaszcza wtedy, gdy efekt jest nie tyle zadowalający co zachwycający! 

Tak było z nową koncepcją na obiad. Jedząc kiedyś danie z kuchni wietnamskiej zauważyłam, że marchewka przypomina cienkie wstążki, jest niezwykle słodka i przepięknie zarumieniona. Była tylko dodatkiem do całej gamy innych składników, jednak najbardziej zapadła mi w pamięć. Udało mi się ją zrobić w domu. Kwestią czasu było spróbowanie innych warzyw podanych w ten sam sposób. 

U mnie najlepiej sprawdza się marchewka, pietruszka bakłażan i cukinia. Ta ostatnia, z okazji cukiniowego sezonu, gości u mnie naprawdę często.  Z czym takie warzywa podać? Można z niczym i zjeść je po prostu. Można połączyć z ryżem i innymi warzywami. Można dorzucić kurczaka i potraktować jak makaron. Do tego dobrze smakuje też na chrupiących grzankach. Możliwości są nieograniczone. Jesteście gotowi spróbować?

SKŁADNIKI:
- 4-5 marchewek
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieram a cukinię myję. Najważniejszym narzędziem jest tutaj obieraczka do warzyw albo taka specjalna krajarka do sera. Zarówno marchewkę jak i cukinię zaczynami traktować taką obieraczką dokładnie tak samo jak byśmy obierali dowolne warzywo. Zagmatwane? Trudno to wytłumaczyć, ale na pewno wiecie o co mi chodzi. Spod jej ostrza powinny Wam wychodzić cienkie, warzywne wstążki. Z marchewki wychodzą idealnie, z cukinią trzeba się trochę bardziej pomęczyć :) 

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywne wstążki i przyprawiam. Ważne, żeby nie mieszać wstążek z różnych warzyw ze sobą, bo jedne przygotowują się dłużej, inne krócej - a poza tym sprzyja to rozpadaniu się warzyw. Odradzam też masło, bo lubi wsiąkać w cukinię czy bakłażana i wstążki wyglądają jak rozmoczone. Jedzenie jest gotowe, gdy warzywa lekko się zarumienią. 

P.S. Jeśli zastanawiasz się czemu warzyw nie można po prostu pokroić to śpieszę z tłumaczeniem. Nigdy nie powstaną tan cienkie paski jak dzięki obieraczce.

Proste i szybkie. Teraz wystarczy to wykorzystać po swojemu :)
Smacznego!



1 komentarze:

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne