Biszkoptowa tarta z lekkim kremem


Truskaaaawki! Kocham, wielbie i zjadam kilogramami. W tym roku pogoda ich nie oszczędza, a co za tym idzie ceny ciągle są wysokie. U mnie, w Krakowie - 6-10 zł/kg. Ciekawe jak w innych częściach Polski? Dzisiejsza tarta miała być szybka, smaczna i lekka - żadnych maślanych kremów czy bitej śmietany. Pokochacie ją, bo jest przepyszna! 

Mam nadzieję, że takim przepisem wywołam lato i wreszcie przestanie padać :) Biszkopt to jak zwykle przepis od Doroty z Moich Wypieków. Ten sam, którego używam do tortów (np. Tort jak z kreskówki). Jest bezapelacyjnie najlepszy, bo idealnie płaski. A jeśli chcecie trafić przez żołądek do serca to chyba nie ma lepszego przepisu.


SKŁADNIKI:
na biszkopt (wystarczyło 2 formy do tarty o średnicy 18cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do nasączenia:
- pół szklanki wody
- łyżka stołowa cukru 

na wierzch:
- 250 g truskawek
- 250 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE: 

Żółtka trzeba oddzielić od białek. Te drugie ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Kiedy masa jest już gotowa dodaję jeszcze żółtka i delikatnie mieszam. Na koniec przesypuję przesiane mąki i całość przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Musi posiedzieć w piekarniku ok. 25-30 minut, w temperaturze 160ºC. 

Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i z wysokości ok. 50-60 cm rzucam na podłogę. Pisałam już przy przepisie na tort, że nie mam pojęcia po co się to robi, ale skoro biszkopt wychodzi doskonały to nie będę się nad tym zastanawiać. Z formy wyciągam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Nasączam mieszanką wody i cukru.


Krem robi się banalnie i bardzo szybko, twarożek z cukrem pudrem miksujemy na wysokich obrotach aż będzie w miarę gładką masą. Smarujemy grubą warstwą na wierzchu tarty, układamy pokrojone truskawki i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Ot, cała filozofia. Szybko, prosto i pysznie! To lubimy, prawda?


SKŁADNIKI:
na biszkopt (wystarczyło 2 formy do tarty o średnicy 18cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru

do nasączenia:
- pół szklanki wody
- łyżka stołowa cukru 

na wierzch:
- 250 g truskawek
- 250 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE: 

Żółtka trzeba oddzielić od białek. Te drugie ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Kiedy masa jest już gotowa dodaję jeszcze żółtka i delikatnie mieszam. Na koniec przesypuję przesiane mąki i całość przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Musi posiedzieć w piekarniku ok. 25-30 minut, w temperaturze 160ºC. Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i z wysokości ok. 50-60 cm rzucam na podłogę. Pisałam już przy przepisie na tort, że nie mam pojęcia po co się to robi, ale skoro biszkopt wychodzi doskonały to nie będę się nad tym zastanawiać. Z formy wyciągam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Nasączam mieszanką wody i cukru.


Krem robi się banalnie i bardzo szybko, twarożek z cukrem pudrem miksujemy na wysokich obrotach aż będzie w miarę gładką masą. Smarujemy grubą warstwą na wierzchu tarty, układamy pokrojone truskawki i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Ot, cała filozofia. Szybko, prosto i pysznie! To lubimy, prawda?



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne