Ekspresowe mini szarlotki w ramekinach


Jabłecznik czy też szarlotka (chyba nigdy nie zrozumiem czym się różnią) to niezwykłe ciasto. Wystarczy zwieńczyć je kruszonką by było tradycyjnym polskim deserem. Wykończone kratką z ciasta zmienia się w "apple pie". Amerykański przysmak znany z filmów i seriali to klasyka także polskich stołów. Najbardziej kojarzy mi się z Morskim Okiem (o czym pisałam przy okazji przepisu na Szarlotkę z Morskiego Oka). Mini porcje z krajów ludzi o maxi rozmiarach to idealna propozycja na podwieczorek dla gości. 

Nie wymaga krojenia, wygląda apetycznie, pachnie bosko. W moim przypadku przygotowanie trwało ekspresowo, bo miałam trochę zamrożonego kruchego ciasta z przepisu na Najszybsze Kruche Ciasto i gotowych prażonych jabłek wekowanych w lecie. Na szczęście takie jabłka możecie kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w kilka chwil. Jeśli nie macie ramekinów to równie dobrze sprawdzi się blacha do muffinek, a nawet grube słoiki.

SKŁADNIKI: 
na ok. 12 kokilek (średnica 5 cm)
- litrowy słoik jabłek prażonych (może być też mus jabłkowy) 
- porcja kruchego ciasta zrobionego według TEGO przepisu
- łyżka masła 
- łyżeczka cynamonu
- łyżka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:
Jak zrobić jabłka prażone pisałam w przepisie na Walentynkowe Ciastko Pełne Uczucia. Na taką porcję trzeba jednak zwiększyć proporcje i użyć ok. 6 jabłek. Jeśli mam już nadzienie i ciasto nie pozostaje nic innego jak zabrać się za ekspresowe przygotowanie szarlotek. Wszystkie kokilki smaruję masłem. Kruche ciasto wałkuję bardzo cienko, na grubość kilku milimetrów. Rozwałkowanym ciastem wyklejam dno i ścianki ramekinów bardzo dokładnie. Dno zawsze się podnosi, ale cierpliwie dociskam je aż wszystkie fragmenty przylgną do kokilek. 

Dno nakłuwam widelcem i posypuję bułką tartą, żeby ciasto nie wchłaniało wilgoci z nadzienia. Jabłka mieszam z cynamonem i wypełniam foremki do 3/4 wysokości. Jeśli robię wersję z kruszonką to ciasto ścieram na tarce i posypuję nim szarlotki. Jeśli wybieram wersję amerykańską to narzędziem do krojenia pizzy (lub zwykłym nożem) robię z ciasta wąskie paski i układam w kratkę na jabłkach. Piekę w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, z grzaniem od dołu przez 10 minut. Po upływie tego czasu przełączam grzanie na termoobieg i zostawiam na kolejne 10 minut. 

Zaraz po wyjęciu z piekarnika nadzienie jest bardzo gorące! Uważajcie!
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne