Nadziewane pieczarki


Lubię przekąski, które można zjeść za jednym zamachem i to bez talerzyków czy sztućców. Jedzenie "na jeden kęs" czyli tzw. finger food (jak ja nie lubię używania obcych nazw!) szturmem zdobywa imprezowe stoły całego świata. U mnie dziś bardzo polska wersja takiej przekąski. Zrobiłam na próbę, a zniknęły ze stołu w kilka minut. Dobrze, że sama spróbowałam wcześniej ;)

SKŁADNIKI:

- 200-300 g pieczarek (najlepiej dużych)
- jeden pomidor 
- jedna mała cebula 
- mozarella mini - bazylia, sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE: 

Pieczarki obieram i delikatnie odrywam nóżki. Zazwyczaj wykorzystuję je do jakiegoś innego dania, ale jeśli żadnego nie planujecie możecie skroić je do farszu (tylko podsmażone!). Kapelusze układam do góry nogami na patelni i podsmażam przez kilka minut, aż puszczą wodę i zaczną zmieniać kolor. 

Odlewam z patelni wodę i obracam kapelusze by przez chwilę smażyły się także z drugiej strony. W tym czasie przygotowuję farsz. Pomidora i cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Przyprawiam bazylią, solą i pieprzem. Każdą kulkę z mozarelli kroję na pół. Do kapelusza wsypuję trochę farszu, na górę daję mozarellę. 

Voila! Przekąska gotowa. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Sami zdecydujcie co Wam bardziej pasuje. 
 
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne