Rogaliki topielce


Uwielbiam jeść rogaliki. Zarówno kruche, jak i te całkiem miękkie - drożdżowe. Dawno, dawno temu, będzie już ze dwa lata odkryłam przepis na zupełnie inne, miękko-kruche rożki babci Rózi. Niestety to nie moja babcia czarowała takie cuda w kuchni, a babcia Cukrowej Wróżki, która podzieliła się tym przepisem na swoim blogu. 

Zaskoczyło mnie topione ciasto, którego nie znałam a efekt końcowy zwalił z nóg. Od tamtej pory nie robię żadnych innych rogalików (chyba, że francuskie)! Sprawdziłam już je w kilku wersjach - nadziewane czekoladą, marmoladą, dżemem, z cukrem na wierzchu albo z lukrem, z cukrem pudrem, a nawet z polewą czekoladową. Wszystkie świetnie się komponowały. Nie traćcie więc czasu na czytanie przydługiego wstępu tylko idźcie topić ciasto! 
SKŁADNIKI: 
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- ok. 90 g cukru
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 50 g drożdży

Dodatkowo:
- ściereczka (lniana albo płócienna)
- nutella (na nadzienie)
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiam na kilka minut, żeby zaczęły "pracować". Teraz z mąki i masła zagniatam wstępne ciasto. Żółtka mieszkam z drożdżowym koktajlem. Teraz wszystko razem zagniatam aż powstanie jednolita masa. W garnku lub misce przygotowuje kąpiel. Wlewam ok. 2 litrów lodowatej wody, a nawet dodaję kostki lodu, jeśli mam pod ręką (próbowałam bez i też wyszło). Ciasto owijam ściereczką i zatapiam w zimnej wodzie. Ciasto zacznie rosnąć aż w końcu wynurzy się na powierzchnie - to znak, że jest gotowe. 

Przygotowuję stolnicę, standardowo wysypując ją mąką. Wykładam ciasto ze ściereczki, dzielę na kilka mniejszych części i każdą rozwałkowuję osobno, na kształt koła. Takie koło dzielę na osiem trójkątnych części (tak jak pizzę). Na każdy z trójkącików nakładam pół łyżeczki nutelli i zawijam w rulonik, który staję się rogalikiem :)

Piekę w 170ºC aż się zarumienią, zazwyczaj ok. 30 minut. W tym czasie przygotowuje lukier - to sprawa banalna. Sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem i odrobiną barwnika. Jeśli jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli za rzadki cukru pudru. Gdy rogaliki wystygną smaruję je na wierzchu i ozdabiam posypką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne