Pstrąg panierowany z grilla


Pstrąg kojarzy mi się z jedno- i dwudniowymi wycieczkami na południe od Krakowa. Gdziekolwiek bym się nie wybrała, czy do Zakopanego, czy do Szczawnicy zawsze prędzej czy później jem pstrąga. Po prostu go uwielbiam, zwłaszcza w tej formie. Ponieważ jest środek zimy, a moi sąsiedzi prawdopodobnie zlinczowaliby mnie za wystawienia grilla na balkonie, swobodnie pozwalam sobie używać grilla elektrycznego. Sprawdza się, bo nie trzeba używać tłuszczu a ryba właściwie sama się robi. Wygląda świetnie na ważniejszych obiadach, ale może sprawić wiele kłopotu naszym gościom - uważajcie, żeby nikogo nie postawić w niezręcznej sytuacji. 
 

SKŁADNIKI: 
- pstrąg cały świeży
- jajko
- bułka tarta
- łyżka masła
- dowolne przyprawy (u mnie tymianek, majeranek, czosnek, sól i pieprz)
- kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:  
Pstrąga kupiłam już patroszonego, dlatego wystarczyło go dokładnie umyć. Dodatkowo odcięłam wszystkie płetwy (poza ogonem), żeby nie męczyć się z nimi na talerzu. Specjalnie dla mamy muszę też pozbawić rybę oczu, bo nie jest w stanie jeść takiej, która na nią patrzy ;) Całość skrapiam sokiem z cytryny. Zarówno na zewnątrz, jak i w środku. 

Do środka, bez naruszania całej konstrukcji wkładam też płaską warstwę masła, posypuję przyprawami i zaczynam panierowanie. Najpierw obtaczam w jajku, potem w bułce tartej i wrzucam na grill rozgrzany do 170ºC. Możecie też użyć metalowej blachy w piekarniku albo ewentualnie patelni (ale mało kto ma w domu tak dużą, żeby zmieścił się pstrąg w całości). Grilluję ok. 30 minut, co jakiś czas przewracając rybę na drugą stronę.

Podaję z kuleczkami z masła, chrzanem i cytryną. 

Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne