Jednogarnkowy posmak Afryki


Spotkałam kiedyś w sklepie limitowaną, afrykańską edycję sosów Łowicz. Rzadko korzystam z tego typu produktów, ale byłam bardzo ciekawa smaku jaki akurat ta konkretna seria oferuje. Zdecydowałam się na wersję z sezamem i orzeszkami. Nie mogę powiedzieć złego słowa, bo było to naprawdę smaczne, ale po pierwsze sosy były limitowane więc nie można ich nabyć zbyt często, a po drugie lubię wyzwania i domowe potrawy. 

Postanowiłam więc stworzyć taki sos od podstaw i o dziwo, udało mi się to naprawdę nieźle już za pierwszym razem. Teraz smakiem przypomina nie tylko Afrykę, ale azjatyckiego kurczaka Gong Bao - w wersji bardziej pomidorowej i łagodnej. Orzeszki są największym odkryciem tego dania, komponują się idealnie, dodają do sosu niespodziewanej chrupkości. Na stałe wpiszą się w mój kulinarny repertuar.

SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 80 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- 50 g sezamu
- pół puszki kukurydzy (ok. 160 g)
- 160 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chilli
- łyżka masła
- łyżka mąki
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, kolendra, imbir

PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę. Marynuję wszystkimi przyprawami i odkładam do lodówki. W dużym garnku gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest gotowy przekładam go na talerz, a garnek wykorzystuje do przygotowania sosu. Kroję cebulę w kostkę i w garnku podsmażam ją na maśle. Dorzucam kurczaka i posiekaną papryczkę chilli (nie wkładajcie potem palców do oczu!). Gotuję razem przez ok. 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy. 

Teraz dorzucam kukurydzę, orzeszki i sezam, znów zostawiam na 5 minut, często mieszając całą zawartość garnka. Łyżkę mąki rozpuszczam w 125 ml wody (pół szklanki) i dodaję koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany sos przelewam do garnka, jeśli jest za gęsty dolewam jeszcze szklankę wody, która w trakcie gotowania i tak będzie się redukować. Wszystko razem gotuję na koniec przez 5 minut.

Teraz można dorzucić ryż i wymieszać razem z sosem albo podawać jak na zdjęciu. Wedle uznania.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne