Boskie babeczki pod pierzynką (bez mleka)


Czasem naprawdę coś mi wychodzi. Takiego łał, że aż sama nie wierzę, że jest takie dobre. Takie są te babeczki - miękkie ciasto, intensywnie owocowa konfitura i słodka, krucha beza. Idealne połączenie, które co prawda lekko rozpada się w rękach, ale za to jak smakuje... 

Zamiast konfitury mogą być świeże lub mrożone owoce (oczywiście po rozmrożeniu), a nawet dobrej jakości dżem. Im bardziej kwaskowate owoce tym lepiej. U mnie były wiśnie, ale już nie mogę się doczekać aż podmienię je na maliny.

Babeczki powstały po modyfikacji przepisu "Babeczki z agrestem i bezą" z książki Moje Wypieki. 

SKŁADNIKI:
na 12 babeczek
- pół kostki masła (125 g)
- jajko 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120 g)
- 200 g konfitury wiśniowej

dodatkowo:
- 80 g cukru 
- 1/2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej (5 g)
- 2 białka (schłodzone)

PRZYGOTOWANIE: 
Masło z cukrem ucieram mikserem na jednolitą, puszystą masę. Dodaję jajko, ponownie miksuję. Stopniowo dodaję też mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane wcześniej papilotki (lub foremki) napełniam powstałym, bardzo gęstym ciastem. Po równym rozdzieleniu na 12 porcji, każda foremka będzie wypełniona mniej więcej do 1/4 wysokości. Wydaje się, że to bardzo mało, ale dokładnie tyle powinno być. Na surowe ciasto nakładam po małej łyżeczce konfitury. Odstawiam wszystko na bok i zabieram się za bezową masę.

Schłodozne białka miksuję na wysokich obrotach aż ubiją się na sztywną masę. Stopniowo, powoli dodaje cukier i nie przestaje miksować. Na koniec dodaję jeszcze mąkę ziemniaczaną. Gdy wszystko jest zmiksowane, nakładam masę przez rękaw cukierniczy (można też jak w książce zrobić to łyżką) nie wychodząc poza wysokość foremki - ciasto będzie przecież rosło.

Wkładam babeczki do rozgrzanego piekarnika i piekę przez ok. pół godziny w 160°C. 





4 komentarze:

  1. Mmm, wyglądają prześlicznie :) Jestem pewna, że smakowały bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są rewelacyjbne dziekuje za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi bardzo przypadły do gustu :) dziękuję za opinię!

      Usuń
  3. Czy została pominięta ilość cukru do babeczek? wydaje mi się, że widzę tylko ilość do bezy..

    OdpowiedzUsuń

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne