Fenomenalny sos do mięs i makaronu



Są takie cudowne przepisy, które pasują do wszystkiego. Robisz sos, a potem to już tylko dodajesz to, co akurat masz pod ręką - makaron, mięso, ryż. Taki jest właśnie ten przepis. Śmietanowy sos z mozarellą i pomidorami jest aksamitny, świetnie sprawdził się z kurczakiem, ale na pewno równie dobrze pasowałby do indyka czy schabu. Już planuję, że następnym razem zrobię go do makaronu. Po prostu bardzo mi posmakował. I nie ukrywam, że trochę posprzątał lodówkę :) 

SKŁADNIKI: 
- średniej wielkości cebula
- 2 pomidory
- 300 g piersi z kurczaka
- duża śmietana 18% (ok. 300 ml)
- pół szklanki mleka (125 ml) - opcjonalnie
- kulka sera mozarella (ok. 125 g)
- przyprawy: papryka czerwona słodka, pieprz, sól, zioła: bazylia, tymianek, oregano
- 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Podsmażam na oliwie przez ok. 10 minut (najlepiej pod przykryciem). W tym czasie obieram cebulę i kroje ja w drobną kostkę. Gdy mięso zmieni kolor i zupełnie zbieleje, ściągam je z ognia i przekładam na chwilę na talerz. Na patelni podsmażam cebulę aż się zeszkli, a zamiast czekać bezczynnie także pomidory kroję w kostkę i odsączam nadmiar miąszu. 

Do gotowej cebuli dokładam pomidory, smażę razem ok. 5 minut. Dorzucam kurczaka i poszarpaną (lub pokrojoną) na mniejsze kawałki mozarellę. Czekam aż się rozpuści, ale nie powinna się przypiekać czy przysmażać. Do kubka ze śmietaną nakładam odrobinę kurczaka z dodatkami, żeby śmietana miała szansę się "zagrzać". Gdybym dodała ją od razu na patelnię, mogłaby się zważyć. Przez chwilę mieszam wszystko, aż sos nabierze lekko beżowego koloru i wszystkie składniki się połączą. Jeśli jest za gęsty dodaję pół szklanki mleka. 

Podałam z ryżem i brokułami, ale jak pisałam to tylko od Was zależy, co z niego wyczarujecie ;)



2 komentarze:

 

Popularne posty

Reklama

Podążaj za widelcem

Polecam

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne