Macie
czasem ochotę zrobić sobie przerwę od liczenia kalorii, sojowych
pasztetów i zielonych herbatek? W moim świecie każdy ma :) Nigdy nie
ukrywam tego, że lubię mięso, lubię czasem zjeść nie zdrowo, a przy
okazji podołać nowym wyzwaniom. To przepis, w którym zawarłam to
wszystko. Kurczak zrobiony a'la stripsy z KFC to dla mnie kwintesencja
USA.
Chrupiąca, rumiana i tajemna panierka, którą zawsze chciałam umieć
odtworzyć. Dziś jestem już bardzo blisko oryginału. Sprawdziłam wiele
przepisów, ale większość z nich zawiera płatki kukurydziane, a ja
wiedziałam, że to nie tego składnika szukam. Moja panierka a'la KFC jest
więc bez płatków kukurydzianych, ale za to z dużą ilością przypraw.
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 450 g)
- szklanka mąki pszennej (170 g)
- jajko
- pół szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek, ulubione zioła (u mnie tymianek, bazylia, oregano)
- mała łyżeczka oliwy lub oleju (do marynaty)
Opcjonalnie:
- mała łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Umyte piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki - lepiej, żeby nie były zbyt cienkie. Staram się, żeby kawałki były podobnej wielkości, co później ułatwi smażenie. Mieszam wszystkie przyprawy i dokładam łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą smaruje mięso i odkładam na kwadrans do lodówki. W tym czasie zaczynam rozgrzewać w garnku lub na wysokiej patelni tłuszcz. Mięso będę smażyć w głębokim tłuszczu.
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 450 g)
- szklanka mąki pszennej (170 g)
- jajko
- pół szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek, ulubione zioła (u mnie tymianek, bazylia, oregano)
- mała łyżeczka oliwy lub oleju (do marynaty)
Opcjonalnie:
- mała łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Umyte piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki - lepiej, żeby nie były zbyt cienkie. Staram się, żeby kawałki były podobnej wielkości, co później ułatwi smażenie. Mieszam wszystkie przyprawy i dokładam łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą smaruje mięso i odkładam na kwadrans do lodówki. W tym czasie zaczynam rozgrzewać w garnku lub na wysokiej patelni tłuszcz. Mięso będę smażyć w głębokim tłuszczu.
Przy takiej
ilości kurczaka potrzebowałam ok. 0,5l oleju, ale mięso smażyłam na dwie
tury. Gdy olej się rozgrzewa, zabieram się za panierkę. Potrzebuję
dwóch misek - do jednej wsypuje pół szklanki mąki, w drugiej mieszam
resztę mąki, jajko i mleko (oraz opcjonalnie miód). Jeśli lubicie bardzo
ostre jedzenie, to do mieszanki z mlekiem i jajkiem, można też dodać
odrobinę chilli. Zawartość drugiej miski powinna konsystencją
przypominać ciasto na naleśniki. W razie potrzeby dodaję więcej mleka.
Każdy
kawałek mięsa moczę najpierw w jajeczno-mączno-mlecznej mieszance. Potem
obtaczam w cienkiej warstwie mąki. Nie odwrotnie! Nie przejmujcie się,
że ciasto będzie spływać. Po drugim, trzecim kawałku dojdziecie do
wprawy. Nie trzeba się też martwić niedokładnym panierowaniem - w końcu
to amerykańska potrawa, tu niczego nie robi się zbyt dokładnie. Po
obtoczeniu kawałka, od razu wrzucamy go na tłuszcz. Im szybciej, tym
lepiej. Smażymy kilka minut, aż panierka się zarumieni. Warto też
przynajmniej raz obrócić wszystkie stripsy. W sumie powinny spędzić ok.
5-10 minut w tłuszczu.
Po usmażeniu wyciągam kurczaka na ręczniki papierowe, by wsiąknęły nadmiar oleju. Najlepiej podawać z sosami.
Smacznego! Po usmażeniu wyciągam kurczaka na ręczniki papierowe, by wsiąknęły nadmiar oleju. Najlepiej podawać z sosami.
PS. Pierwotny przepis znalazłam na blogu Smak Słodyczy. Zmodyfikowałam go pod siebie i teraz w mojej wersji podaję Wam.
Wyszło super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuńwłaśnie robię:) Podzielę się opinią soooon :)
OdpowiedzUsuńWojciech
Czekam z niecierpliwością :)
UsuńWprost wyśmienite! Moja rodzina jest zachwycona, a dzieci krzyczą żebym robiła to częściej!
OdpowiedzUsuńFantastycznie. Cieszę się, że posmakowało! :)
UsuńA to smakuje identycznie jak z KFC?
OdpowiedzUsuńJak głęboki musi być olej?
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne , wielokrotnie korzystam z tego przepisu , troche lubie go podkrecić rózmymi przyprawami ale panierka wychodzi nawet lepsza niz w kfc :D
OdpowiedzUsuń